sobota, 23 kwietnia 2016

Gofry z jogurtem i truskawkami

Składniki


  • 35g płatków owsianych (HEB)
  • 1 opakowanie jogurtu waniliowego lub o smaku owocowym 0% tłuszczu i o zawartości cukru poniżej 10g/100g
  • 2 jajka
  • spray do smażenia
  • 1 opakowanie gęstego jogurtu 0% tłuszczu o smaku truskawkowym i o zawartości cukru poniżej 10g/100g
  • truskawki

Sposób przygotowania

Płatki owsiane wymieszać z jogurtem i odstawić do lodówki na minim dwie godziny (albo na noc). Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Silikonową formę w kształcie gofrów spryskać tłuszczem i wylać do niej ciasto (powinno wyjść około 4 gofrów). Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec około 15-20 minut lub aż zaczną brązowieć. Po upieczeniu wyciągnąć gofry z piekarnika i pozostawić na chwilę, by ostygły. Rozdzielić jogurt truskawkowy na wszystkie gofry i posypać pokrojonymi truskawkami.

UWAGA
Ciasto na tego typu gofry nie nadaje się do użycia go w gofrownicy. 
Smak tak przygotowanych gofrów różni się bardzo od typowych gofrów z gofrownicy. Jednak, jeśli ma się ochotę na coś słodkiego, a niekoniecznie na same owoce, taki pomysł wart jest uwagi. Wśród osób należących do mojej grupy gofry te, zaraz obok całonocnej owsianki z owocami, są hitem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz