sobota, 16 kwietnia 2016

Leczo z cukini

Leczo z cukini

Składniki

  • 3 młode cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 200g pieczarek
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów lub mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 100g polędwicy sopockiej lub innej chudej wędliny w całym kawałku
  • ryż (w zależności od potrzeb - u mnie około 100g dla 3 osób)
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • niskokaloryczny spray do smażenia (1kcal lub mniej w jednej dozie)

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę, podsmażyć do zeszklenia na spray'u do smażenia. Pokroić w kostkę resztę warzyw i dodawać kolejno do cebuli marchew, cukinię, seler i pieczarki. Dusić na małym ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę polędwicę, a następnie pomidory/przecier/ Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. W czasie, gdy leczo będzie się wolno gotowało pod przykryciem, ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu.

Cały posiłek jest syn free.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz